10.2 C
Amsterdam

President Erdogan: gülenisten zullen wereldwijd vervolgd worden

Lees meer

Het overlijden van Fethullah Gülen zal geen invloed hebben op de harde vervolging van zijn aanhangers. In een felle reactie op het overlijden van zijn voormalige bondgenoot verklaarde de Turkse president Erdogan dat Gülenisten overal ter wereld zullen worden aangepakt, aldus de nieuwssite Turkish Minute.

‘Deze verraders wisten aan het Turkse rechtssysteem te ontkomen, geholpen door degenen die hen beschermden’, zei Erdogan volgens de Franse nieuwsdienst AFP. ‘Ze zijn vertrokken zonder verantwoording af te leggen voor het bloed van onze martelaren. Maar ze zullen niet ontsnappen aan goddelijke gerechtigheid.’ ‘Zelfs als ze zich in de verste uithoek van de wereld bevinden, zullen we hen achtervolgen’, dreigde hij op de nationale televisie.

Ook de minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan, uitte dreigementen tegen de beweging. ‘De toewijding van ons volk in de bestrijding van terreur zal doorgaan; we zullen niet achteroverleunen na het nieuws over zijn dood.’

Fethullah Gülen is afgelopen zondag overleden. De Turkse regering beschouwt hem als het brein achter de couppoging van 2016, een beschuldiging die hij zelf altijd heeft ontkend. Na deze gebeurtenis begon een meedogenloze klopjacht op zijn beweging. Duizenden mensen raakten hun baan kwijt, vluchtten naar het buitenland of belandden zonder vaak overtuigend bewijs in de gevangenis.

De vervolging van de beweging gaat ondertussen onverminderd door. Een journalist die terloops haar medeleven uitsprak na het overlijden van Gülen is gearresteerd en beschuldigd van ‘terreurpropaganda‘. Daarnaast zijn in Kenia vier Turkse burgers, met medewerking van de Keniaanse autoriteiten, opgepakt en gedeporteerd. Het gezin van een van de gedeporteerde mannen, Öztürk Uzun, woont als statushouder in Nederland, aldus de Volkskrant.

- Advertentie -