14 C
Amsterdam

President Israël: boycot door Ben & Jerry’s is ‘vorm van terrorisme’

Lees meer

Isaac Herzog, de pas beëdigde president van Israël, stelt dat Ben & Jerry’s zich schuldig maakt aan ‘een nieuwe vorm van terrorisme’ door de bezette Palestijnse gebieden te boycotten.

‘De boycot van Israël is een nieuw soort terrorisme, economisch terrorisme’, aldus Herzog. ‘Terrorisme probeert de burgers van Israël en de economie van Israël schade toe te brengen. We moeten ons verzetten tegen deze boycot en terrorisme in welke vorm dan ook’, aldus de president.

Ben & Jerry’s kondigde maandag aan geen ijs meer te zullen verkopen in de Israëlische nederzettingen op de Westbank, na ‘zorgen die met ons gedeeld zijn door onze fans en vertrouwde partners’.

Herzog bracht deze boycot in verband met de BDS-campagne (Boycot, Desinvesteringen en Sancties), die streeft naar een totale culturele en economische boycot van Israël. Volgens de president streeft de BDS-campagne niet naar vrede, maar is het doel om Israël te ondermijnen. ‘Het richt zich op de Israëlische economie.’

Premier Naftali Bennett had ook kritiek op Ben & Jerry’s en verweet het bedrijf antisemitisme. ‘Er zijn veel merken ijs’, zei Bennett. ‘Maar wij hebben maar één land.’

Dinsdag sprak Bennett met Unilever, de Nederlands-Britse multinational die eigenaar is van Ben & Jerry’s. Bennett zei tegen de CEO van Unilever dat hij het besluit van Ben & Jerry’s als ‘ernstig’ beschouwt en dat Israël ‘agressief zal optreden tegen elke vorm van boycot tegen zijn burgers’.

- Advertentie -