22.9 C
Amsterdam

Presidentsverkiezingen Algerije uitgesteld

Lees meer

Op 4 juli zouden in Algerije presidentsverkiezingen plaatsvinden. Maar deze gaan niet door: de Constitutionele Raad zegt dat er geen geschikte kandidaten zijn.

Volgens NRC is het uitstellen van de presidentsverkiezingen een overwinning voor de democratische krachten in het land, die al maandenlang demonstreren voor meer democratie. Hoewel president Abdelaziz Bouteflika in april is opgestapt, vindt de democratische oppositie dat de oude orde nog steeds te veel macht heeft. Er is daarom nog geen einde gekomen aan de demonstraties in het land.

Algerije heeft in de persoon van Abdelkader Bensalah een interim-president. Op 9 juli loopt zijn termijn af. De oppositie beschouwt Bensalah als een vertegenwoordiger van de oude orde.

Volgens de Constitutionele Raad hebben twee kandidaten zich voor de presidentsverkiezingen opgegeven. Waarom hun kandidatuur is afgewezen vertelt de raad niet. Persbureau Reuters stelt dat beide kandidaten niet de vereiste 60.000 handtekeningen hebben kunnen verzamelen, die nodig zijn om aan de presidentsverkiezingen te kunnen meedoen.

In Algerije zijn al een poos spanningen. Met het vertrek van Bouteflika is de rust in het land niet teruggekeerd. Bouteflika kwam in 1999 aan de macht, tegen het einde van de burgeroorlog tussen de regering en het fundamentalistische Islamitisch Reddingsfront. Daarbij vielen tienduizenden doden.

- Advertentie -