16.4 C
Amsterdam

Primeur in Australië: eerste parlementslid met hijab

Lees meer

Fatima Payman is de eerste Australische senator met een hoofddoek. De 27-jarige vluchteling uit Afghanistan hekelde in haar maidenspeech moslimhaat en vertelde dat dit haar motivatie was om de politiek in te gaan. 

Op de universiteit stuitte Payman voor het eerst op moslimhaat, toen een medestudent haar belachelijk maakte omdat ze een hijab droeg.

‘Zie je, ik heb me nooit anders gevoeld toen ik opgroeide. Perth (een stad in West-Australië) voelde vanaf het begin als thuis – want thuis is waar het hart is en mijn hart was bij mijn familie’, vertelde ze.

‘Ik voelde me niet anders of vreemd, ik voelde me als elk ander Aussie-kind, dat opgroeide in de noordelijke buitenwijken van Perth, het openbaar vervoer naar de universiteit pakte en hoopte een productief lid van de samenleving te worden.’

Maar opmerkingen als ‘Ga terug naar je eigen land’ en pogingen om haar in verband te brengen met extremisme gaven Payman het gevoel dat ze er niet bij hoorde. Dit was voor haar reden om maatschappelijk en politiek actief te worden, bij islamitische studentenverenigingen en andere organisaties.

Haar doel is om ‘het systeem uit te dagen’, vertelt Payman. Ze vindt dat de Australische senaat te vaak wordt ontsierd door racisme en vreemdelingenhaat en daagt haar collega-politici uit om onverdraagzaamheid, racisme en discriminatie uit te bannen.

- Advertentie -