15.8 C
Amsterdam

Primeur in Iran: vrouwen kijken clubvoetbal in stadion na druk bonden

Lees meer

Na druk van de internationale voetbalbond FIFA en de Aziatische voetbalconfederatie AFC mochten enkele honderden Iraanse vrouwen in Teheran een wedstrijd kijken in het voetbalstadion van FC Esteghlal, de grootste club van de hoofdstad.

De afgelopen jaren mochten Iraanse vrouwen al een handjevol wedstrijden van het Iraanse nationale elftal zien. Maar de wedstrijd van gisteren was de eerste in de Iraanse voetbalcompetitie waar ze bij aanwezig mochten zijn.

Vlak na de Iraanse Revolutie van 1979, die de streng-conservatieve ayatollahs aan de macht bracht, waren vrouwen niet meer welkom in voetbalstadions.

De Iraanse autoriteiten doen er alles aan om de seksen gescheiden te houden. Zo hebben vrouwen aparte vakken waar ze mogen zitten. Ook zijn er aparte ambulances voor vrouwen, mocht er iemand onwel worden.

Het is nog onduidelijk bij hoeveel wedstrijden en van welke clubteams vrouwen ook in de toekomst aanwezig mogen zijn. De Iraanse minister van Binnenlandse Zaken gaf deze week aan: ‘Overal waar we stadions kunnen voorbereiden op deelname van vrouwen, is er geen obstakel, maar de voorwaarde is wel dat de stadions klaar zijn.’

Ondertussen worden vrouwen in Iran, aldus niet-geverifieerde berichten op social media, nu beboet als ze rondlopen met een ‘ongepaste hijab’. De regering zou hebben besloten vrouwen die er ‘onzedig’ bij zouden lopen niet langer te arresteren. Een bron bij nationale politie ontkent tegen Middle East Eye het bestaan van ‘een lijst met boetes’ met betrekking tot de hijab.

Enkele weken geleden verscheen kunstenares Sepideh Rashno op de Iraanse staatstelevisie, om te vertellen dat ze zich ongepast zou hebben gekleed. Volgens critici zei de vrouw dit onder druk, en kon je zien dat ze was geslagen.

- Advertentie -