16.2 C
Amsterdam

Primeur: politiechef met een migratieachtergrond

Lees meer

De in Suriname geboren Martin Sitalsing (57) is benoemd tot chef van de politie in Midden-Nederland. Hij is de eerste eenheidschef met migratieachtergrond. ‘Ja, maar jij hebt je kleurtje mee’, kreeg hij te horen toen hij zich omhoog werkte binnen de organisatie.

Sitalsing liet zich de afgelopen jaren kritisch uit over de Nationale Politie: hoog ziekteverzuim, ondermaatse opsporing en affaires die de organisatie teisterde. Bovendien zou het diversiteitsbeleid zijn gesneuveld door de komst van de Nationale Politie.

Ook hekelde hij de grappig bedoelde maar ‘storende opmerkingen’ van agenten (‘Kom, we gaan effe negers vangen op de Zeedijk’) over verschillende bevolkingsgroepen. Zo worden moslims vaak aangeduid als ‘jurken’ en zijn Surinaamse Nederlanders zogenaamd allemaal bolletjesslikkende drugsgebruikers met gouden tanden. Dergelijke opmerkingen dragen bij aan negatieve stereotypen, zegt Sitalsing.

Sitalsing is van hindoestaanse komaf en geboren in Paramaribo. Hij emigreerde in 1970 naar Zaandam en maakte tussen 1984 en 2012 carrière bij de politie. Sitalising werd inspecteur en teamchef in Amsterdam en kreeg daarna de functie districtschef in Groningen.

Naar eigen zeggen kreeg hij toen al te maken met scheve ogen. Toen hij zichzelf omhoog werkte binnen de organisatie kreeg hij te horen dat dit aan zijn afkomst te danken had: ‘Ja, maar jij hebt je kleurtje mee.’

Nu hij bij de Nationale Politie benoemd is tot eenheidschef, laat Sitalsing weten dat zijn visie gericht is op preventie van criminaliteit. In de 25 jaar dat hij dienstdeed zag hij hoe de politie gericht zou zijn op repressie: genezen in plaats van voorkomen. ‘Je moet het dak repareren als het droog is’, aldus Sitalsing.

- Advertentie -