23.5 C
Amsterdam

Pro-Palestijnse lobbygroep start rechtszaak tegen Nederlandse universiteiten

Lees meer

De pro-Palestijnse lobbygroep The Rights Forum daagt Nederlandse universiteiten voor de rechter. De organisatie wil inzicht in de contacten van de universiteiten met pro-Israëlische organisaties.

The Rights Forum, opgericht door oud-premier Dries van Agt, diende begin 2022 al een zogenoemd Wob-verzoek in bij de universiteiten. Zij zouden informatie moeten geven over de banden met instellingen en organisaties die ‘steun voor de staat Israël propageren’. The Rights Forum bedoelt hiermee niet alleen de banden die Nederlandse universiteiten hebben met Israëlische academische instellingen en andere organisaties uit dat land, maar ook met Nederlandse pro-Israëlische organisaties als het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI), het Centraal Joods Overleg en de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding.

Het Wob-verzoek zorgde voor ophef onder mensen die de staat Israël steunen. Esther Voet van het Nieuw Israëlietisch Weekblad schreef een vlammend commentaar en sprak over een ‘absurde eis’. Politici Ulysse Ellian (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) beschuldigden The Rights Forum zelfs van antisemitisme, een beschuldiging die de lobbyorganisatie vervolgens verre van zich wierp.

Universiteiten besloten om deels mee te werken aan het Wob-verzoek. Ze deelden bepaalde informatie over hun banden met organisaties in Israël. Ze weigerden echter contacten te delen met Nederlandse en internationale organisaties ‘die zich bezighouden met religie, herdenking of de bestrijding van antisemitisme’. De Vrije Universiteit van Amsterdam wees het Wob-verzoek helemaal af, schrijft universiteitskrant Ad Valvas. The Rights Forum heeft daarom besloten om naar de rechter te stappen. De rechter mag beslissen of universiteiten voldoende informatie hebben verstrekt, of niet.

- Advertentie -