20.2 C
Amsterdam

Pro-Palestijnse organisatie eist verantwoording Yesilgöz na CIDI-reis

Lees meer

Bij een door het CIDI georganiseerde reis naar Israël en de Palestijnse gebieden in 2019, waar ook VVD-politica Dilan Yesilgöz aan deelnam, ‘lijken ambtelijke regels overtreden en Joodse tegoeden misbruikt’. Dit beweert The Rights Forum, een pro-Palestijnse NGO die door oud-premier Dries van Agt is opgericht. Yesilgöz moet zich, als aanstaande minister voor Justitie & Veiligheid, verantwoorden over haar rol bij die CIDI-reis, aldus de organisatie.

In 2019 werd bekend dat 17 VVD-politici deelnamen aan een reis door Israël en de Palestijnse gebieden, georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Ook Yesilgöz, op dat moment VVD-parlementariër, was mee.

Enkelen onder de VVD’ers waren op dat moment ook ambtenaar van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie & Veiligheid, aldus The Rights Forum. De organisatie wil weten of zij zich lieten sponsoren door het CIDI om deze reis te maken. Dat zou namelijk verboden zijn. Zo ja, dan ‘luidt de volgende vraag of dat op de ministeries bekend was en of Yesil­göz ervan wist – of het wellicht zelfs heeft aangemoedigd’.

Yesilgöz gaf toentertijd aan dat haar deelname aan de reis deels uit eigen zak was betaald. Een ander deel is betaald door de Stichting Maror Gelden Nederland. The Rights Forum zegt dat de Maror-gelden niet hiervoor bedoeld zijn, maar bestemd zijn voor de Joodse gemeenschap als restitutie voor geroofde Joodse bezittingen door de Duitsers. The Rights Forum: ‘Het roept twijfel op aan haar morele kompas.’

The Rights Forum noemt niet dat Stichting Maror Gelden Nederland weliswaar ooit in het leven is geroepen vanwege de geroofde bezittingen, maar tegenwoordig ook subsidie verstrekt aan een breed pallet aan initiatieven ten behoeve van de Joods-Nederlandse gemeenschap.

The Rights Forum claimt ook dat alle sporen van de reis en Yesilgöz’ vergoeding ontbreken in de openbare registers van de Tweede Kamer, maar dat is niet helemaal waar. In het huidige reizenregister van Kamerleden staat Yesilgöz niet meer, omdat zij vanwege haar huidige functie als inval-staatssecretaris (Economische Zaken & Klimaat) geen Kamerlid meer is. Op een oude pagina van de site van de Tweede Kamer staat deze informatie wél.

Critici hekelen de reizen die het CIDI, een lobbyorganisatie die vaak in de bres spring voor Israël, organiseert. Dit, vanwege het eenzijdige beeld dat zou worden geschetst van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Het CIDI meldt dat de deelnemers van de VVD-reis onder meer naar Tel Aviv en Jeruzalem gingen, maar ook met een Palestijnse mensenrechtenorganisatie spraken en politici zoals de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh (foto). Een jaar eerder, in 2018, organiseerde het CIDI een soortgelijke reis, maar dan met CDA-politici.

- Advertentie -