16.8 C
Amsterdam

Pro-Palestijnse studenten demonstreren opnieuw

Lees meer

Nu de zomervakantie voorbij is, voeren pro-Palestijnse demonstranten opnieuw actie tegen het beleid van universiteiten. Vandaag staat het eerste protest gepland, tegen de Universiteit van Amsterdam (UvA). Maandag lieten pro-Palestina-studenten van zich horen tijdens de opening van het academisch jaar in Tilburg, Wageningen, Groningen en Eindhoven.

Vorig collegejaar liepen de spanningen op Nederlandse universiteiten hoog op door aanhoudende demonstraties, die opriepen tot het verbreken van banden met Israël. Joodse en Israëlische studenten zouden zich hierdoor bijzonder onveilig hebben gevoeld.

De UvA wil tegenover de Amsterdamse stadszender AT5 niet aangeven of er dit jaar extra veiligheidsmaatregelen zijn genomen. ‘We proberen natuurlijk te voorkomen dat het uit de hand loopt. Bij vernielingen zullen wij aangifte doen’, aldus een woordvoerder.

De demonstratie begint vandaag om 14.00 uur op Roeterseiland en is, net als vorig jaar, gericht tegen de banden die de UvA ondanks de oorlog in Gaza met Israëlische academische instellingen onderhoudt.

Veel protesten liepen vorig jaar uit op vernielingen, waarop de politie hard ingreep. Dit leidde in de politiek tot felle discussies over het aanpakken van ‘tuig’. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil daarom de demonstratievrijheid van activisten inperken.

- Advertentie -