13.3 C
Amsterdam

Pro-Talibanmars Afghaanse vrouwen: ‘Wij willen geen gemengd onderwijs’

Lees meer

Sinds anderhalve week vinden er vrouwenprotesten plaats in Afghanistan. Om een ander geluid te laten horen, hielden tientallen vrouwen in Kabul een pro-Talibanmars.

Op de borden van de pro-Talibanvrouwen stond onder meer: ‘De vrouwen die vertrokken vertegenwoordigen ons niet’, waarmee gedoeld werd op de duizenden vrouwen die Afghanistan zijn ontvlucht. ‘Wij willen geen gemengd onderwijs’, stond op een ander bord.

De vrouwen, voor het overgrote merendeel gehuld in boerka, zouden docentes en studentes aan de universiteit van Kabul zijn. Opmerkelijk: ze werden begeleid door Talibanstrijders, die de pers op afstand hielden. Ook de timing – 11 september – was opmerkelijk. Het protest zou dan ook weleens georganiseerd kunnen zijn door de Taliban zelf, aldus the New York Times.

De protestmars was een reactie op de vrouwenmarsen tegen het Talibanregime. Vrouwen die aan deze marsen meedoen vrezen qua rechten twintig jaar terug in de tijd te worden gegooid, naar toen de Taliban nog aan de macht waren. Want inmiddels maakten de Taliban onder meer bekend dat de hijab verplicht is, vrouwen niet meer mogen sporten en enkel gescheiden van mannen mogen studeren.

Aanvankelijk wisten de Taliban geen raad met deze demonstraties, en werd een protest in Kabul ongemoeid gelaten. Maar sinds eind vorige week treden de Taliban harder op.

Voor betogingen is voortaan toestemming vereist. Ook moeten de demonstratieborden worden goedgekeurd. Vrouwen die zich niet aan deze nieuwe regels houden moeten rekenen op ‘ernstige juridische consequenties’, meldt de Volkskrant. Er zijn verschillende geweldsincidenten geweest tegen vrouwen. Ook zijn twee Afghaanse journalisten die een vrouwenprotest versloegen opgepakt en gefolterd door de Taliban.

- Advertentie -