16.2 C
Amsterdam

Proces tegen Duitse coupplegers van start, wie zijn deze Reichbürger?

Lees meer

Gisteren is in de Zuid-Duitse stad Stuttgart het proces begonnen tegen negen leden van de zogenoemde Reichbürger-beweging. Ze zouden lid zijn van een terroristische organisatie en worden verdacht van het voorbereiden van hoogverraad.

In 2022 ondernamen de Reichbürger een mislukte couppoging. Er waren plannen om de Duitse Bondsdag in Berlijn te bestormen en de regering af te zetten. Daarna had de leider van de groep, Heinrich XIII Prinz Reuss, het nieuwe staatshoofd moeten worden. De Reichbürger hadden toegang tot wapens. Bovendien waren er ook actieve militairen bij de extreemrechtse beweging betrokken.

Vanwege de omvang van de zaak is deze opgesplitst in drie afzonderlijke processen. De negen verdachten die momenteel worden berecht, zijn voornamelijk leden van de militaire vleugel van de Reichsbürger-beweging. Ze worden beschuldigd van betrokkenheid bij het organiseren van een paramilitaire groepering. De leiders van deze groep, waaronder Prinz Reuss, zullen later in een apart proces worden berecht.

Wie zijn de Reichsbürger?

Maar wie zijn de Reichsbürger? En wat willen zij? Het gaat om een extreemrechtse beweging die de Duitse bondsrepubliek niet erkent als staat. Het legitieme Duitsland is volgens de Reichsbürger het oude keizerrijk. Sommige Riechsbürger hadden daarom hun eigen ‘staten’ opgericht in Duitsland, met hun eigen wetten. Doel van deze boze burgers is dat de huidige elite van het toneel verdwijnt, en wordt vervangen door een nieuwe elite die wel naar het volk luistert. Volgens het Duitse Federale Bureau voor de Bescherming van de Grondwet (Bundesamt für Verfassungsschutz, BfV) telt de Reichsbürger-beweging zo’n 23.000 aanhangers. Zo’n tien procent van hen zou bereid zijn om geweld te gebruiken.

De Reichbürger organiseren zich voornamelijk op Telegram, een alternatief sociaal medium dat vanwege de hoge privacystandaarden veel wordt gebruikt door extreemrechtse complotdenkers. De Reichsbürger demonstreerden in 2020 veel tegen de coronamaatregelen van de overheid. Op een van deze demonstraties was ook de beruchte Nederlandse antivaxxer en complotdenker Willem Engel aanwezig.

Donald Trump

Een van de helden van de Reichsbürger is de Amerikaanse ex-president Donald Trump. De aanval op het Capitool van 6 januari 2021 door fanatieke Trump-aanhangers heeft de radicale Reichsbürger geïnspireerd. Trump is nog steeds niet veroordeeld voor zijn rol in deze couppoging en probeert dit jaar weer te worden gekozen als president.

De Duitse geschiedenis kent ook enkele beruchte staatsgrepen. De bekendste coups zijn de Kapp-Putsch van maart 1920 in Berlijn en de Bierkellerputch in november 1923 in München. Voor zijn rol in deze staatsgreep werd Adolf Hitler tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, waarvan hij slechts dertien maanden uitzat. Op 30 januari 1933 werd Hitler – via de democratische weg – rijkskanselier van het Duitse Rijk.

- Advertentie -