28 C
Amsterdam

Professor Genocidestudies: Poetin moet naar Internationaal Strafhof

Lees meer

De Russische president Vladimir Poetin zou voor oorlogsmisdaden berecht moeten worden door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat zegt hoogleraar Genocidestudies Ugur Ümit Üngör (Universiteit van Amsterdam).

Üngör gelooft alleen niet dat Poetin daadwerkelijk voor een oorlogstribunaal zal verschijnen. Niemand hem zal kunnen arresteren, zegt hij in de Amsterdamse universiteitskrant Folia. ‘Hij is ongrijpbaar, blijft nog een aantal jaren president en zal zich dan terugtrekken om plaats te maken voor de volgende misdadiger.’

De misdaad in Boetsja, waar het Russische leger naar verluidt meer dan driehonderd onschuldige Oekraïense burgers heeft vermoord, heeft volgens Üngör genocidale aspecten, maar het is geen genocide. Dat is alleen zo als de moord een proces is dat maanden of jaren duurt, zegt hij.

Op social media wordt her en der al de vergelijking gemaakt tussen Boetsja en de genocide in Srebrenica van 1995. Maar die vlieger gaat volgens de hoogleraar niet op.

‘De massamoord op de Bosniërs in Srebrenica was ten eerste van een veel grotere omvang (achtduizend doden, red.) dan wat nu is gebeurd in Boetsja. De massamoord in Srebrenica werd bovendien gepleegd onder de ogen van VN-soldaten. In Boetsja hebben veel minder ogen de slachting gezien dan in Srebrenica.’

- Advertentie -