17.4 C
Amsterdam

Professor NIOD: ‘Syrië runt goelag-systeem tegen eigen bevolking’

Lees meer

Het Assad-regime ‘runt een goelag-systeem’ tegen de eigen Syrische bevolking. Dat zei professor Ugur Ümit Üngör (NIOD), die onderzoek doet naar grootschalig geweld, vandaag op een symbolisch ‘volkstribunaal’ in Den Haag.

Het ‘volkstribunaal’ onderzoekt de moord op Syrische journalisten, het maatschappelijk middenveld en de Syrische bevolking en vindt vandaag en morgen plaats.

Aanklager Almudena Bernabeu heeft vandaag meerdere getuigen gehoord, waaronder de Syrische journalist Hala Kodmani. Kodmani zei onder meer dat de meeste Syriërs de mainstream media in Syrië niet geloven en dat wat ze voorgeschoteld krijgen propaganda is.

Het tribunaal is opgezet door het journalistieke collectief A Safer World for the Truth. Dat bestaat uit perswaakhonden Free Press Unlimited, Reporters without Borders en Committee to Protect Journalists. Doel is om de ‘heersende straffeloosheid’ in Syrië tegen te gaan.

‘Als de internationale gemeenschap te verlamd is om effectief op te treden tegen straffeloosheid, dan moeten er alternatieve wegen bewandeld worden voor gerechtigheid’, aldus één van de getuigen vandaag.

Üngör, onderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, trad vandaag op als ‘expert-getuige’. Hij ging specifiek in op de moord op de burgerjournalist Nabil Al-Shurbaji. De journalist stief in 2015 in het beruchte martelcomplex Sadnaya van het regime.

Sadnaya is slechts één van de vele complexen waar dissidente Syriers, vaak voor onbepaalde tijd, werden vastgehouden en ook werden gemarteld en geëxecuteerd, legde Üngör uit. Het gaat hier om kampen die zijn verspreid over het hele land – vandaar zijn vergelijking met het goelagstelsel in de Sovet-Unie.

Morgen zal worden stilgestaan bij het leven van de vermoorde journalist Al-Shurbaji en zijn toewijding voor de journalistiek en de revolutie in Syrië.

- Advertentie -