13.3 C
Amsterdam

Prominente theoloog: moslims worden gedreven door satanische krachten

Lees meer

Volgens de in evangelische kringen prominente theoloog Willem Ouweneel worden moslims gedreven door satanische krachten.

In een opinieartikel op de evangelische site CIP reageert Ouweneel op een polemiek tussen Dirk van Genderen, oud-redacteur van de EO-gids, en de gereformeerde theoloog Stefan Paas. Van Genderen verdedigde op CIP het recht op zelfverdediging van Israël. Hij ziet het Israëlisch-Palestijnse conflict als ‘geestelijke strijd’ tussen goede en duistere krachten. Paas hekelde deze ‘christenzionistische’ opstelling, waarin de staat Israël boven alle kritiek verheven zou zijn.

Ouweneel kiest partij voor Dirk van Genderen, maar vindt dat de voormalige EO-redacteur niet ver genoeg gaat. ‘Je kunt het terrorisme van Hamas, waarbij opzettelijk onschuldige burgers gedood worden, zeker ‘satanisch’ noemen; maar dan moet je daar ook de islam bij betrekken’, aldus de evangelische theoloog.

Hij vervolgt: ‘Naar de mens gesproken: als er geen islam was geweest, zou er allang vrede tussen de Joden en de Palestijnen tot stand zijn gebracht. Maar echte moslims geloven dat Palestina sinds de zevende eeuw ‘land van Allah’ is, waarvan geen duimbreed ooit aan Joden kan worden geschonken. Daarom willen Hamas en andere terroristische islamitische groeperingen ook nooit vrede met Israël. Het enige wat ze willen, is de vernietiging van de staat Israël en van het ‘zionisme’.’

Volgens Ouweneel lijkt het misschien dan wel dat Fatah, dat de Westelijke Jordaanoever bestuurt, gematigder is dan Hamas, dat de Gazastrook bestuurt, maar is slechts dat schijn. Fatah erkent wel het feitelijke bestaan van Israël, maar zou niet het bestaansrecht van Israël binnen Palestina erkennen.

‘Je zou willen dat alle politieke bemiddelaars eindelijk eens dóór kregen dat echte moslims geen vrede met Israël willen en dat ook niet kunnen willen. Zij worden gedreven door diepreligieuze (ja, inderdaad, satanische) krachten.’

De evangelische theoloog gelooft daarom dat er geen oplossing voor de problematiek in het Midden-Oosten is. ‘Wat Stefan ‘christenzionisme’ noemt, is de enige stroming die ik ken, die dit dóór heeft.  (…)  Het heeft alles te maken met kennis van de islam. Alleen Jezus zal deze tegenmacht kunnen overwinnen, en dat ook doen.’

Ouweneel (1944) is een vooraanstaande theoloog in evangelisch Nederland en auteur van meer dan 130 populair-wetenschappelijke boeken, onder meer over creationisme en gebedsgenezing. De evangelische professor was in 1998 lijstduwer van de RPF, de christelijke partij die uiteindelijk opging in de ChristenUnie. Voor die partij was hij in 2003 ook lijstduwer.

- Advertentie -