19.2 C
Amsterdam

Prominenten eisen uitleg Amsterdam na pro-Russisch FvD-evenement in RAI

Lees meer

Op zondag 10 juli organiseerde Forum voor Democratie een pro-Russische bijeenkomst in de RAI Amsterdam over de oorlog in Oekraïne. Een groep prominenten heeft daarom een kritische brief geschreven aan de Stopera.

Onder de ondertekenaars bevinden zich cabaretiers Dolf Jansen en Erik van Muiswinkel, oud-minister Laurens Jan Brinkhorst (D66), oud-Kamerlid Jo Horn (PvdA), journalisten Robert van der Noordaa (de Volkskrant) en Ewout Klei (de Kanttekening) en Trouw-columnist Emine Ugur.

‘We zijn geschokt dat een dergelijk evenement wordt gefaciliteerd in onze hoofdstad’, schrijven de prominenten. ‘Wij zijn van mening dat door dit evenement te faciliteren de Russische staatspropaganda ruim baan heeft gekregen.’

Onder meer de Russische ambassadeur Aleksandr Sjoelgin (foto) en de pro-Russische propagandist John Laughland spraken er. De 58-jarige Laughland wordt volgens de prominenten door Moskou aangestuurd en is een graag geziene gast bij het Russische propagandakanaal Russia Today, dat door de Europese Unie is verboden.

De briefschrijvers ‘zijn ontdaan’, omdat ‘een dergelijke bijeenkomst heeft kunnen plaatsvinden in de stad van de Februaristaking, de stad van Anne Frank, de stad waar in het verleden het fascisme vernietigend en ontwrichtend is geweest voor talloze burgers en specifieke bevolkingsgroepen’.

Ze vinden dat Amsterdam, dat 25 procent van de RAI-aandelen in bezit heeft, ‘vijanden van democratie’ en ‘Russische oorlogspropaganda’ niet ruim baan mag geven. Daarom willen ze van gemeenteraadsleden en het stadsbestuur weten of ze inspanningen hebben verricht om dit evenement te weigeren of te verplaatsen.

- Advertentie -