11.3 C
Amsterdam

Protest in Utrecht tegen asielbeleid: ‘Regering en gemeenten kijken weg’

Lees meer

Morgenmiddag vindt op het Domplein in Utrecht een demonstratie plaats van Nederlanders die ijveren voor een ‘menselijk asielbeleid’. Aanleidingen zijn, aldus de initiatiefnemers, ‘het falende asielsysteem, de ‘asieldeal’ en de schrijnende beelden van de situatie in Ter Apel’.

De demonstratie is onderdeel van de landelijke actie MiGreat, een groep die de afgelopen weken naast Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis actief was in Ter Apel. MiGreat wil dat de opvang van asielzoekers in Nederland eindelijk eens goed wordt aangepakt.

‘Ons asielsysteem is kapot, mensenlevens staan op het spel, de regering en ook veel gemeenten kijken weg. Mede doordat de regering een vals beeld schetst van de situatie. Terwijl juist nu actie noodzakelijk is.’

MiGreat wil meer plek voor extra kwetsbare vluchtelingen, opheffing van de beperkingen tegen gezinshereniging en dat vluchtelingen leefgeld krijgen, net als een geganrandeerde mogelijkheid om te koken en op privacy. Ook wil de groep een einde aan de ‘framing’ door CDA en VVD, die vluchtelingen zouden criminaliseren.

Op het podium staan vanaf vier uur onder meer Melody Deldjou Fard (gemeenteraadslid Groenlinks Utrecht), de Syrische protestzanger Gharib en schrijver Rodaan al Galidi.

- Advertentie -