14.4 C
Amsterdam

Honderden Tunesiërs protesteren tegen machtsgreep president

Lees meer

Dit weekend zijn in Tunesië honderden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de machtsgreep van president Kais Saied.

Saied zette op 25 juli de premier en het parlement buitenspel. Hij verlengde zijn machtsgreep op 24 augustus ‘tot nader order’. Wel beloofde Saied om de burgerlijke vrijheden te beschermen.

Na de opheffing van de parlementaire immuniteit zijn enkele parlementariërs gearresteerd. Ook mogen talrijke Tunesiërs het land niet verlaten

Een groot deel van het Tunesische volk staat achter de machtsgreep van president Saied, omdat Tunesië jarenlang werd geplaagd door economische stagnatie en politieke verlamming. Maar critici vrezen dat de machtsgreep van de president permanent blijft en het einde inluidt van de prille Tunesische democratie.

Honderden tegenstanders van Saied eisten zaterdag in hoofdstad Tunis dat de ‘coup’ wordt teruggedraaid. ‘Grondwet, vrijheid en waardigheid’, scandeerden de betogers. Onder hen bevonden zich ook leden van de islamistische partij Ennahdha, die lange tijd de macht had sinds de revolutie van 2011. Het was de eerste betoging tegen de president.

Enkele tientallen aanhangers van de president organiseerden een tegendemonstratie. De politie was zaterdag massaal aanwezig, om clashes tussen beide groepen demonstranten te voorkomen.

- Advertentie -