22.9 C
Amsterdam

PVV: bibliotheken overtreden wet door Zwarte Piet te verbannen

Lees meer

Openbare bibliotheken in Nederland hebben kinderboeken met daarin Zwarte Piet in de ban gedaan. Dit besluit is volgens de PVV Utrecht in strijd met de grondwet.

Ook de Bibliotheek Utrecht heeft in al haar dertien vestigingen in de stad boeken Zwarte Piet verwijderd. Steeds meer ouders ervaren deze kinderboeken als kwetsend of discriminerend. De PVV noemt het een ‘politiek gemotiveerde keuze’.

‘De boeken met Sinterklaas en Zwarte Piet zijn onderdeel van de Nederlandse cultuur, die gewoon te leen moeten zijn voor iedereen die dat wil’, zegt Sjors Nagtegaal van de PVV Utrecht tegen de lokale variant van het AD. ‘De bibliotheek heeft een groot aanbod van boeken, zoals het hoort. Daar staan misschien ook boeken tussen waar ik het niet mee eens ben, of die ik niet wil lezen. Maar die boeken hoef ik ook niet te lenen als ik dat niet wil.’

Volgens de PVV is het uit de collectie halen van kinderboeken waarin Zwarte Piet voorkomt ‘censuur’. Het zou in strijd met de vrijheid van meningsuiting, artikel 7 uit de grondwet.

Ook doet de partij een beroep op de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen, waarin ‘publieke waarden’ als onafhankelijkheid, toegankelijkheid en pluriformiteit worden genoemd als voorwaarden waaraan een bibliotheek moet voldoen. De PVV heeft hierover vragen gesteld aan het Utrechtse bestuurscollege.

- Advertentie -