13.8 C
Amsterdam

PVV krijgt vaste voet aan grond in Limburg en Zuid-Holland

Lees meer

VVD en CDA in Limburg hebben aangegeven de samenwerking met de PVV niet uit te sluiten, bericht De Limburger. Hiermee staat de deur naar een coalitie met de partij van Geert Wilders open.

Al ruim voor de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart zijn er contacten geweest tussen de PVV en de lijsttrekker van VVD en CDA, bevestigt de PVV. ‘Wij sluiten geen enkele partij op voorhand uit’, aldus CDA-lijsttrekker Michael Theuns. Ook VVD-lijsttrekker Stephan Satijn wil de PVV niet op voorhand uitsluiten.

Tot april 2021 werkten VVD en CDA met de PVV samen in een extraparlementair college. Deze samenwerking eindigde in ruzie, toen de PVV met een motie van wantrouwen voor een bestuurscrisis zorgde. Maar voor de centrumrechtse partijen is deze voorgeschiedenis geen reden meer om een coalitie met de radicaal-rechtse PVV uit te sluiten.

Ondertussen blijkt uit een prognose van Motivaction, in opdracht van Omroep West, dat de PVV of de VVD de grootste partij zal worden in Zuid-Holland op 15 maart. De PVV zal tussen de 10,1 en 15,3 procent van de stemmen krijgen, aldus het opinieonderzoek. Voor de VVD worden tussen de 9,5 en 14,5 procent van de stemmen verwacht.

Ook de BoerBurgerBeweging (BBB) kan mogelijk de grootste partij in Zuid-Holland worden, aldus de prognose van Motivaction. De partij heeft een maximale prognose van 11,1 procent. Dat is hoger dan de minimale prognose van de VVD (9,5 procent) en van de PVV (10,1 procent). De minimale prognose van BBB ligt op 6,7 procent.

- Advertentie -