21.4 C
Amsterdam

PVV wil disclaimer bij Utrechts beeld ‘psychopathische killer’ Che Guevara

Lees meer

Het standbeeld van de Argentijns-Cubaanse strijder Ernesto Che Guevara zorgt opnieuw voor ophef in de gemeente Utrecht.

De PVV wil bij het standbeeld een bordje plaatsen met daarop wat de Argentijns-Cubaanse revolutionair allemaal op zijn kerfstok heeft, meldt het AD Utrecht.

Sinds 2019 staat er een bronzen standbeeld van Che in de Croeselaan, vlakbij het Centraal Station. De PVV pleitte er toen onmiddellijk al voor om het standbeeld verwijderen. Maar het stadsbestuur liet het staan omdat het gaat ‘om een beeltenis van een straatartiest (…) die Guevara probeert uit te beelden’.

Het college zegde wel toe een bordje bij het standbeeld te plaatsen, waarop wordt uitgelegd wat de intentie van de kunstenaar was. Maar zo’n bordje is na twee jaar nog steeds niet geplaatst, stelt de PVV vast.

‘Dit is gewoon verering van een homofobe, vrouwonvriendelijke moordenaar en mensenrechtenschender die vaak in linkse kringen als held aanbeden wordt’, schrijft de partij in vragen aan het stadsbestuur. ‘En dat allemaal in de inclusieve LHTBI+ stad Utrecht.’

Eerder noemde PVV-fractievoorzitter Henk van Deún Guevara een ‘psychopathische moordenaar’.

Ook Cubaanse ballingen die voor de communistische dictatuur en zijn erfenis zijn gevlucht hebben moeite met het beeld. ‘Ernesto Guevara was een terrorist. Een van de grondleggers van een bewind dat in zestig jaar bijna tienduizend personen ombracht,’ vertelde het Comité ter ondersteuning aan Cuba in 2019 aan de Kanttekening.

- Advertentie -