22.1 C
Amsterdam

Qatar veroordeelt ‘hatelijke’ WK-cartoon van satirisch Frans weekblad

Lees meer

Qatar is boos op het Franse satirische weekblad le Canard Enchaîné. De reden: een cartoon waarin de voetballers van Qatar zijn afgebeeld als militante extremisten.

‘Zelfs harde satire is welkom’, twittert de vicepremier van Qatar, maar volgens hem gaat het hier eerder om ‘leugens, haat en wrok om Qatar aan te vallen en te denigreren’.

De mannen in de cartoon, die de voetballers van Qatar moeten voorstellen, hebben baarden en zijn gewapend met geweren, machetes en raketwerpers. Volgens sommige islamitische Twitter-gebruikers zijn de cartoons typisch voor Frankrijk. ‘France gonna France’, schrijft er een.

Andere Twittergebruikers nemen het op voor de vrijheid van meningsuiting van het weekblad, zeker omdat in 2015 de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo werd uitgemoord vanwege een Mohammed-cartoon.

Vorige week veroordeelde de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar al de ‘hypocriete’ aanvallen van het Westen op de mensenrechtensituatie Qatar, waar over een kleine twee weken het WK begint.

- Advertentie -