12.8 C
Amsterdam

Raad Amsterdam wil dat Keti Koti vrije dag wordt, ‘net als Koningsdag’

Lees meer

De gemeenteraad van Amsterdam wil dat Keti Koti een nationale feestdag wordt. Tevens moeten Amsterdamse ambtenaren op deze dag vrij zijn, vindt een meerderheid van de de raad.

Elk jaar op 1 juli wordt Keti Koti herdacht, de afschaffing van slavernij in Suriname en op de Antillen. Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil dat de gemeente bij de regering aandringt dat Keti Koti een nationale feestdag wordt.

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) vindt het een goed idee. Voorzitter Linda Nooitmeer: ‘Wat ons betreft staat 1 juli in het teken van feest en herdenking. Daar past een vrije dag bij. Het racisme dat hier rondwaart, is een gevolg van dit verleden. Daarom is het belangrijk dat we naast elkaar gaan staan.’

De PvdA nam het initiatief tot het voorstel en krijgt steun van GroenLinks, Denk, BIJ1, SP, Partij voor de Dieren en ChristenUnie. PvdA-raadslid Nenita la Rose zegt tegen het Parool: ‘In Nederland is nog altijd sprake van ontkenning of bagatellisering van het koloniale verleden en de gevolgen daarvan voor de nabestaanden. We hebben te lang vastgehouden aan een veilige mening.’

D66, dat samen met GroenLinks, PvdA en SP in de Amsterdamse coalitie zit, heeft het voorstel niet ondertekend. D66 is wel voor een nationale feestdag, maar gelooft dat de eis om van 1 juli ook een vrije dag te maken voor ambtenaren de strijd voor een landelijke erkenning van Keti Koti geen goed doet.

- Advertentie -