17.9 C
Amsterdam

Raad van Europa kraakt Finland in rapport: racisme ‘rijst de pan uit’

Lees meer

Finland kent van heel Europa de minste inwoners die een migratieachtergrond hebben: nog geen 7 procent. Haat tegen deze groep is er wijdverspreid, aldus de Raad van Europa in een nieuw rapport.

In de afgelopen twee decennia was de ver-rechtse partij Ware Finnen de op één na grootste partij van het land. Ware Finnen, dat een strenger asielbeleid in Finland voorstaat, maakt zich volgens de Raad van Europa schuldig aan ‘racistische en intolerante haatspraak’.

Ook zouden extremistische groepen en individuele Finnen zich veelvuldig bezondigen aan racistische en xenofobe retoriek, met name gemunt op mensen van Afrikaanse afkomst, homo’s, joden en zigeuners. Volgens de Raad ‘escaleert’ het publieke debat daardoor in Finland.

Daarnaast laakt de Raad van Europa dat de politie nog veel etnisch zou profileren, ook al is dit in Finland sinds 2015 bij wet verboden. Tevens is de politie niet divers genoeg, aldus de Raad.

Vorig jaar bracht het EU-agentschap voor de mensenrechten al een rapport uit, waarin zij twaalf landen onderzocht op xenofobie. Het agentschap concludeerde toen dat mensen van Afrikaanse afkomst van al deze twaalf landen in Finland het meest onderhevig zijn aan racisme en geweld.

- Advertentie -