23.5 C
Amsterdam

Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland: ‘Vier Eid thuis, knuffel niet’

Lees meer

Vandaag is het Eid ul Fitr, ook wel Suikerfeest genoemd. De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland adviseert gelovigen om dit feest zoveel mogelijk thuis te vieren.

Ze moeten vanwege corona niet bij elkaar over de vloer komen en bij voorkeur ook niet in de moskee komen, aldus de raad.

Toch zijn veel moskeeën vandaag gewoon open. Said Bouharrou, woordvoerder van de raad, ziet dat met vertrouwen tegemoet.

‘Over het algemeen doen de moskeeën hun uiterste best om het Suikerfeest zo verantwoord mogelijk te organiseren’, zegt hij. ‘Vorig jaar ging het op de meeste plekken heel goed.’

Knuffelen is vandaag echter compleet uit den boze, aldus Bouharrou. ‘We zijn er nog niet. Zoek niet de grenzen op.’

De coronamaatregelen, die nu al ruim een jaar lang gelden, hebben een grote impact gehad op de moskeeën en moskeegangers. Dat zegt imam en onderzoeker Azzedine Karrat, die moskeegangers, moskeebestuurders en imams sprak.

Moskeeën drastische maatregelen moeten invoeren om besmettingen te voorkomen. Nu lijken deze maatregelen vanzelfsprekend, zoals preken die niet meer gegeven worden en wasruimtes die werden gesloten, maar ze hebben volgens Karrat een enorme impact op moskeegangers.

De communicatie tussen moskeeën en moskeegangers is goed gegaan, zegt Karrat. ‘Over het algemeen hebben de moskeegangers gehoor gegeven aan de maatregelen en zich eraan gehouden. Zelfs tegen de extra maatregelen hadden de moskeegangers geen bezwaren.’

Volgens Karrat is de financiële situatie van moskeeën een zorgpunt. Ze krijgen minder inkomsten omdat er geen collectes in de moskee meer kunnen worden gehouden.

- Advertentie -