16.4 C
Amsterdam

Raad van State: Enschede mag nieuwe moskee niet zomaar tegenhouden

Lees meer

De Raad van State heeft besloten dat de gemeenteraad van Enschede opnieuw een oordeel moet vellen over de komst van een Turkse Diyanet-moskee in de stad. In december zei de meerderheid van de gemeenteraad nee, maar dit is volgens de Raad van State onvoldoende onderbouwd.

‘Hoewel de raad een grote mate van beleidsvrijheid toekomt bij het niet vaststellen van een bestemmingsplan, moet de raad zijn besluit daarover wel deugdelijk motiveren en daar moet een kenbare belangenafweging deel van uitmaken’, oordeelt de Raad van State.

Het getouwtrek rond de bouw van een nieuwe moskee van de Islamitische Stichting Nederland, gelieerd aan het Turkse staatsorgaan Diyanet, is daarmee nog niet voorbij.

Bestuurder Abdurrahman Bicici van de Selimiye Moskee, die in het nieuwe gebedshuis wil opgaan, is blij met de uitspraak. Hij verwacht dat de gemeenteraad nu wel instemt met de plannen. ‘Ze moeten hier goed over nadenken, we bouwen een heel modern gebouw’ (foto), zegt hij tegen RTV Oost.

Maar het is de vraag of de gemeenteraad nu wel voorstemt. Coalitiepartij Burgerbelangen blijft bij het bezwaar dat er te veel verkeersdrukte bijkomt.

‘Dan kunnen we twee dingen doen: opnieuw kijken naar onze motivering of terug naar de tekentafel en een nieuw bestemmingsplan voorleggen’, zegt fractievoorzitter Marc Teutelink tegen RTV Oost. Teutelink is voorstander van de laatste optie.

Dankzij gesprekken met buurtbewoners is Teutelink van mening dat veel zorgen over de verkeersdrukte worden weggenomen als het bestemmingsplan alleen nog een gebedsruimte omvat en het bijbehorende cultureel centrum wordt gecanceld.

- Advertentie -