18.7 C
Amsterdam

Racisme? Boze fans willen boycot nieuwe boek ‘Game of Thrones’-auteur

Lees meer

Boze Game of Thrones-fans en activisten bepleiten een massale boycot van het nieuwste boek van fantasyschrijver George R.R. Martin (foto, links). De reden: zijn co-auteur zou zich racistisch hebben geuit.

Martin, bekend van de tv-serie Game of Thrones die op zijn boeken is gebaseerd, lanceert later deze maand het nieuwe boek The Rise of the Dragon. Zijn boek is bedoeld voor lezers die meer willen weten over de Targaryens, een belangrijke koninklijke familie in de fantasiewereld van Game of Thrones. Maar boze fans roepen nu op dit boek te boycotten.

Dit, vanwege het co-auteurschap van Linda Antonsson. Fans betichten haar van racisme. Zij had openlijke kritiek op de casting van de zwarte acteur Steve Toussaint voor een belangrijke rol in de nieuwe tv-serie House of the Dragon, een prequel van Game of Thrones.

Antonsson werpt tegen dat Toussaints personage bij een volk hoort dat in de boeken van Martin niet zwart is. Volgens Antonsson is diversiteit op zich een goede zaak, maar mag ‘politieke correctheid’ de consistentie van het verhaal niet dwarsliggen.

De makers van de House of the Dragon maakten dus een andere keuze dan Antonsson had gewild. ‘Het was erg belangrijk om een ​​show te maken die niet ‘de zoveelste witte mensen op het scherm’ was’, zei Ryan Condal, medebedenker van House of the Dragon eerder.

Diversiteit is een heet hangijzer bij nieuwe fantasyseries. Zo ligt Lord of the Rings: The Rings of Power onder vuur van kritische Lord of the Rings-fans, vanwege het casten van zwarte en vrouwelijke dwergen. Die komen in de boeken van J.R.R. Tolkien niet voor.

- Advertentie -