19.1 C
Amsterdam

Racisme-rel in Frankrijk: agenten fantaseren over verdrinken verdachte

Lees meer

Tegen twee agenten uit Parijs is een strafrechtelijk onderzoek gestart vanwege racistische taal tegen een verdachte.

Zondagochtend visten de agenten in de Parijse voorstad Seine-Saint Denise een man van Noord-Afrikaanse origine uit de Seine. De man werd op verdenking van diefstal opgepakt.

In een video, die door een wijkbewoner werd gemaakt, is te horen dat een van de agenten de verdachte uitmaakt voor ‘bicot’, een racistische term waarmee mensen met Noord-Afrikaanse roots worden weggezet: ‘Zo’n bicot, hij zwemt niet.’

Een andere agent voegt daarop toe: ‘Hij zinkt, je had een bal aan zijn voeten moeten hangen.’

De gewraakte video zorgt in Frankrijk voor veel commotie. De Franse binnenlandminister Christophe Castaner spreekt over ‘legitieme verontwaardiging’: ‘Er is geen plaats voor racisme bij de Republikeinse politiemacht.’

De verdachte agenten zijn inmiddels geschorst.

Vorige week liepen de spanningen in Seine-Saint Denis op nadat een motorrijder tegen een politieauto was opgeknald. Dit incident leidde tot clashes tussen jongeren – die auto’s in brand staken en met vuurwerk gooiden – en de politie. Sommige Fransen vinden dat de Parijse politie de daar geldende lockdown te strikt handhaaft.

Ook in Colombes, een andere buitenwijk van Parijs, is het onrustig: een man reed daar gisteren in op twee politieagenten op motoren. De politie zegt dat de verdachte ook een mes bij zich had, evenals een brief waarin hij zijn loyaliteit aan IS betuigt.

- Advertentie -