17.9 C
Amsterdam

‘#RacistPresident’ trending na Trumps ‘racistische tweets’ over linkse vrouwen

Lees meer

Tweets van Trump tegen linkse vrouwen uit het Huis van Afgevaardigden zorgen voor grote ophef. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in de rest van de wereld.

Afgelopen zondag slingerde de Amerikaanse president Donald Trump een serie tweets de wereld in, gericht tegen de linkse Democratische afgevaardigden Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib en Ayanna Pressley. Deze dames, bekend als ‘the squad’,  vertegenwoordigen niet alleen de nieuwe, uiterste linkervleugel van de Democratische Partij, maar behoren bovendien tot een etnische minderheid.

Trump schreef dat deze vier vrouwen niet zo’n grote mond tegen hem moeten hebben, omdat ‘de landen waar ze vandaan komen’ een puinhoop zouden zijn en de Verenigde Staten ‘het machtigste en beste land van de wereld is’. In zijn tweets stelde hij voor dat de vier ‘terug moeten gaan’, om de problemen in die landen eerst maar even op te lossen.

De tweets van Trump zorgen wereldwijd voor grote ophef. Op Twitter is de hashtag #RacistPresident trending. Veel linkse Amerikanen vonden al langer dat Trump een racist was, maar met deze tweets zou het masker dan definitief zijn afgevallen. Democraat Ayanna Pressley, een van Trumps doelwitten, twitterde terug: ‘Wij zijn zoals democratie eruit ziet. En wij gaan nergens heen. Behalve terug naar (Washington, red.) D.C., om te strijden voor de families die u dagelijks marginaliseert en belastert.’

Trump viel de vier squad-leden aan omdat zij al langer overhoop liggen met Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Pelosi hoort bij de gematigde vleugel van de Democraten, die moeite heeft met de radicale politiek van de vier vrouwen. Alexandra Ocasio-Cortez beschuldigde Pelosi op Twitter vorige week nog van racisme, door te suggereren dat the squad wordt tegengewerkt omdat ze een andere huidskleur hebben.

Trump hoopte met zijn tweets olie op het vuur te gooien en de verdeeldheid in de Democratische Partij verder aan te wakkeren. Zijn tweets hebben echter het tegenovergestelde bereikt.

- Advertentie -