11.2 C
Amsterdam

Radar: Russische Nederlanders gediscrimineerd om Oekraïne-oorlog

Lees meer

Volgens het antidiscriminatiebureau Radar worden Russische Nederlanders gediscrimineerd vanwege de oorlog in Oekraïne.

Radar, het antidiscriminatiebureau voor de regio’s Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord, Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam-Rijnmond, stelt enkele meldingen te hebben gekregen van Russische Nederlanders die worden gediscrimineerd.

Radar roept Russische Nederlanders die worden gediscrimineerd daarom op om melding te doen van discriminatie: ‘Ben jij gediscrimineerd vanwege jouw Russische achtergrond en heb je behoefte aan ondersteuning? Neem dan gerust contact met ons op.’

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben zich in Nederland verschillende anti-Russische voorvallen voorgedaan. Bijvoorbeeld: uitbaters van Russische winkels die haatberichten hebben ontvangen, een eigenaresse van een Russische taalschool die per e-mail werd uitgescholden (‘Ga terug naar je hoerenstaat’) en een verhuurder die het contract met een Russische expat wilde opzeggen vanwege haar Russische nationaliteit. De Nijmeegse Vierdaagse besloot wandelaars uit Rusland en Belarus te weren. Ook vertelde een Russische moeder aan de Telegraaf dat haar zesjarige zoontje werd gepest en geslagen op school. ‘Dit is voor Oekraïne’, zouden de daders hebben gezegd.

‘Het is begrijpelijk dat mensen zich willen uitspreken tegen de oorlog, maar dat mag niet leiden tot discriminatie en uitsluiting van Russen’, zei het College voor de Rechten van Mens eerder deze maand.

- Advertentie -