15.5 C
Amsterdam

‘Radicaal-rechtse AfD steeds sterker in Oost-Duitsland, maar matigt niet’

Lees meer

Het lukt de gevestigde partijen in de Oost-Duitse deelstaten Thüringen, Saksen en Brandenburg niet om de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD) klein te krijgen. Ondertussen blijft de partij even radicaal als weleer, schrijft het Duitse tijdschrift der Spiegel.

Bij de verkiezingen eerder dit jaar in de Oost-Duitse deelstaten Thüringen, Saksen en Brandenburg werd AfD de tweede partij met ongeveer een kwart van de stemmen. AfD is in geen enkele deelstaatregering gekomen.

Maar omdat de partij in de oppositie blijft, draait het steeds meer om de tegenstelling AfD versus de rest. Politieke meningsverschillen tussen de christendemocraten, sociaaldemocraten en groenen worden in de achterkamertjes bedisseld. Dat versterkt het AfD-narratief dat de andere partijen in wezen niet van elkaar verschillen.

Ernstiger is volgens der Spiegel dat er bij AfD geen proces van matiging optreedt, zoals wel is gebeurd bij de groenen en de Piratenpartij. Zo vroeg AfD in Thüringen hoeveel homo’s en lesbiennes er in de staat zijn. Ook grossieren AfD-politici in complottheorieën en bezorgen ze ambtenaren en de deelstaatregeringen veel onnodig werk.

De verschillende strategieën van de gevestigde partijen om AfD te bestrijden helpen tot nu toe niet, stelt der Spiegel. Uitsluiten, demoniseren, negeren, tolereren, argumenteren, kopiëren: het zet geen zoden aan de dijk.

‘Het is alsof de AfD een cheatcode heeft ontdekt, zoals bij een computerspelletje, waardoor de partij blijft groeien. Voor elk belangrijk probleem, of het nu de euro, migratie of het klimaat betreft, levert de AfD een ondergangsscenario. De AfD maakt mensen bang – en daarom stemmen ze op de partij.’

- Advertentie -