13.7 C
Amsterdam

Radicaal-rechtse publicist hoopt dat schrijver Jan Dijkgraaf ‘gruwelijk sterft’

Lees meer

De radicaal-rechtse publicist Sid Lukkassen hoopt dat schrijver Jan Dijkgraaf ‘gruwelijk sterft’. Dat mailde hij aan de redactie van ThePostOnline, waar Dijkgraaf columnist is. Dit maakte Dijkgraaf vandaag zelf bekend.

Gisteren schreef Jan Dijkgraaf een ‘Briefje van Jan’ aan de aanhangers van Thierry Baudet en Forum voor Democratie, die mensen oproepen elkaar te knuffelen in de buitenlucht. Ook gaf hij Lukkassen nog een veeg uit de pan. Dijkgraaf schreef dat FvD-aanhangers ‘de boeken van de Grote Leider lezen (of de geweldsfantasieën van de zelfbenoemde FvD-ideoloog Sid Lukkassen)’.

Dijkgraaf doelde op uitspraken die Lukkassen in 2019 deed in een WhatsApp-groep. De rechtse publicist schreef onder andere dat andersdenkenden ‘letterlijk moeten worden uitgeschakeld.’ Toen zijn gewraakte uitspraken vorig jaar uitlekten zei Lukkassen dat hij niet had opgeroepen tot geweld, maar dat dit een ‘filosofische discussie’ was.

Op dit ‘Briefje van Jan’ reageerde de rechtse publicist als door een wesp gestoken. ‘Wanneer gaat Jan dijkgraaf (sic) nu eindelijk eens dood?’, mailde hij aan de redactie van ThePostOnline. ‘Ik heb HELEMAAL NIETS gezegd over knuffelen in de buitenlucht en alsnog duikt mijn naam weer op. Begin die lul dagelijks meer te haten. Ik hoop dat hij gruwelijk sterft.’

Lukkassen is in rechtse kringen een bekende naam. Hij is auteur van verschillende boeken waarin hij betoogt dat Europa bedreigd wordt door immigranten uit Afrika, de islam en door een linkse elite die ons van binnenuit zou ondermijnen.

Hij was eerst VVD-raadslid in de Gelderse gemeente Duiven. Lukkassen werkt nu als politiek consultant voor de Europese fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECH). FvD zat daarbij aangesloten, maar inmiddels hebben delegatieleider Derk-Jan Eppink en consorten zich aangesloten bij de FvD-afsplitsers van JA21.

De JA21-delegatie van de ECH-fractie in het Europees Parlement distantieert zich van de uitspraken van Lukkassen. Europarlementariër Rob Roos (JA21): ‘Dit soort teksten kan gewoon niet. Wij nemen hier de grootst mogelijke afstand van.’

- Advertentie -