13.4 C
Amsterdam

Radicale prediker Van de Ven: koop geen dadels uit Israël voor de ramadan

Lees meer

Abdul-Jabbar van de Ven waarschuwt tegen het kopen van dadels uit Israël: hiermee steun je ‘de vijand’. Het bericht van de salafistische prediker is massaal gedeeld op Facebook.

‘Koop ook deze Ramadaan geen Israëlische dadels en vraag je familieleden en vrienden dit ook niet te doen’, schrijft Van de Ven op Facebook. ‘Wie wil zijn vasten nou verbreken met dadels die afkomstig zijn van gestolen land en bewaterd zijn met gestolen water, en waarvan de opbrengst gaat naar de vijand?!’

De radicale prediker roept zijn volgers op producten te vermijden waar ‘Israël’ als herkomst op staat en Israëlische merken te boycotten. Ook wil hij dat zijn volgers winkeliers gaan aanspreken als ze die Israëlische dadels zien verkopen. ‘Zie je dadels van deze merken in de winkel of op de markt? Maak bezwaar bij de winkelier!’

De actie om Israëlische dadels te boycotten komt uit de koker van Diensten en Onderzoek Centrum Palestina (DocP), een NGO die opkomt voor de Palestijnen. DocP is onderdeel van de internationale BDS-beweging (Boycott, Divestment, Sanctions), die Israël economisch wil boycotten.

Van sommige moslims, linkse academici en activisten krijgt de BDS-beweging steun. Israël en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) beschouwen de BDS-beweging als antisemitisch.

Van de Ven bekeerde zich als puber tot de islam. In november 2004 zorgde de islamistische activist voor een nationale rel: in het EO-programma Het Elfde Uur vertelde hij niet te treuren als Geert Wilders zou sterven aan een ernstige ziekte. Ook gaf hij aan blijdschap te hebben gevoeld toen hij eerder die maand hoorde dat Theo van Gogh was vermoord. Hij woont tegenwoordig in Engeland.

- Advertentie -