18.5 C
Amsterdam

Radiozender voor Afghaanse vrouwen mag blijven na schrappen popmuziek

Lees meer

De Taliban laten nog steeds een radiostation toe voor Afghaanse vrouwen, bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera. Het moest daar wel een offer voor doen.

Voorlopig opereert Radio Begum met toestemming van de Taliban, die sinds augustus dit jaar weer heersen over Afghanistan en de toegang van meisjes tot het onderwijs hebben beperkt.

‘We geven niet op’, zegt Hamida Aman, oprichter van Radio Begum, tegen al Jazeera. ‘We moeten laten zien dat we niet bang hoeven te zijn.’

Radio Begum is opgericht op 8 maart dit jaar, op Internationale Vrouwendag – vijf maanden voordat de Taliban Kabul veroverden. De zender is in Kabul en de omliggende gebieden te beluisteren. De uitzendingen zijn ook op live op Facebook te bekijken.

De naam Begum verwijst naar een getrouwde moslimvrouw. ‘Dit station is een vat voor vrouwenstemmen, hun pijn, hun frustraties’, zegt Aman.

Radio Begum mag blijven uitzenden onder het Talibanbewind, maar moest popmuziek vervangen door traditionele islamitische muziek.

Ook kampt het radiostation met financiële problemen, omdat er geen advertentie-inkomsten meer zijn. Als er binnen drie maanden geen geld wordt ontvangen, zullen de stemmen van deze vrouwen uit de ether van Afghanistan verdwijnen, zegt een van de medewerksters van de omroep tegen al Jazeera.

- Advertentie -