21.4 C
Amsterdam

Rapper Ice Cube bestrijdt racisme met antisemitisme, maar heeft geen spijt

Lees meer

Rapper Ice Cube maakt zich kwaad over het racisme in de VS. Hij twitterde na de dood van George Floyd honderden afbeeldingen en berichten. Maar op woensdag slingerde hij zonder waarschuwing enkele antisemitische tweets richting zijn ruim vijf miljoen volgers.

In een van zijn tweets deelde Ice Cube (50) een plaatje met een Egyptisch hiëroglief waarop Hebreeuwse slaven staan afgebeeld. Dit plaatje wordt vergezeld met de tekst: ‘Hebreeuwse Israëlieten. Slaven in het Oude Egypte. Kennelijk zijn zij de zwarte mensen.’ Deze meme zou refereren aan het idee dat zwarte mensen de ware nakomelingen van de Bijbelse Israëlieten zijn, niet de Joden.

Ook deelde Ice Cube een Davidsster, boven plaatjes van kunstwerken van zwarte kubussen. De ‘zwarte kubus van Saturnus’ is een referentie naar satanisme. De Romeinse god Saturnus werd door zijn zoon Jupiter van de troon gestoten. De duivel wordt door satanisten vaak met Saturnus in verband gebracht.

Ice Cube plaatste deze tweets een aantal dagen nadat hij een foto van een antisemitische muurschildering deelde. Hierop zijn Joden met grote neuzen te zien die een spelletje monopolie spelen, waarbij het spelbord rust op de ruggen van zwarte mensen. De gewraakte muurschildering werd in 2012 van een Londense muur verwijderd.

Op Ice Cube is nu veel kritiek. Hij zou het antiracistische protest aangrijpen om antisemitische complottheorieën te promoten. Maar Ice Cube zelf zegt volledig achter zijn tweets te staan en slechts ‘pro-black’ te zijn.

- Advertentie -