14.7 C
Amsterdam

Rapport: China wil Oeigoeren ‘geheel of gedeeltelijk vernietigen’

Lees meer

Volgens een nieuw mensenrechtenrapport is de Chinese regering doelbewust bezig met genocide tegen de Oeigoerse moslims in Xinjiang.

‘Het beleid en de praktijken van China die gericht zijn tegen de Oeigoeren in de regio moeten in hun totaliteit worden bekeken, wat neerkomt op een intentie om de Oeigoeren als groep geheel of gedeeltelijk te vernietigen,’ aldus het rapport.

Het rapport is de eerste onafhankelijke studie naar de vraag of China het Genocideverdrag van de Verenigde Naties heeft geschonden. Aanleiding om het rapport te schrijven waren de berichten over systematische wreedheden en opsluitingen in de provincie Xinjiang.

Het rapport is opgesteld door het Newlines Instituut voor Strategie en Beleid, een Amerikaanse denktank, in samenwerking met het Zweedse Raoul Wallenberg Centrum voor Mensenrechten. Tientallen deskundigen op het gebied van internationaal recht, genocidestudies, Chinees etnisch beleid en de regio werkten mee.

‘Wij menen dat de conclusies duidelijk en overtuigend zijn’, stellen de auteurs.

Ook Amerika en de nationale parlementen van Canada en Nederland vinden dat China zich in Xinjiang schuldig maakt aan genocide.

China heeft de beschuldiging van mensenrechtenschendingen altijd ontkend. Het land stelt onder dat detentiecentra nodig zijn om religieus extremisme en terrorisme te voorkomen.

- Advertentie -