14.9 C
Amsterdam

Rapport: Israël verzuimde gedegen onderzoek na doden 200 Palestijnen

Lees meer

Israël verzuimde gedegen onderzoek te doen naar de protesten in Gaza in 2018, die dankzij Israëlische kogels tot meer dan tweehonderd Palestijnse doden en duizenden gewonden hebben geleid. Dat concludeert de Israëlische NGO B’tselem in een rapport, in samenwerking met het Palestinian Centre for Human Rights.

In 2018 verzamelden zich elke week duizenden Gazanen voor de grens met Israël, vaak nadat ze door Hamas met bussen waren vervoerd, tegen de blokkade van de grens waardoor Gaza vrij geïsoleerd staat van de buitenwereld.

Demonstranten verbrandden banden, gooiden stenen en brandbommen en probeerden het hek te doorbreken. Israël zette sluipschutters in, naar eigen zeggen om te voorkomen dat duizenden Palestijnen – of zelfs ‘gewapende Hamas-agenten’ – Israël zouden binnenstormen.

Het Israëlische leger stelt dat vermeende misbruiken grondig zijn onderzocht en er soldaten verantwoordelijk zijn gehouden. Maar volgens B’tselem is er ‘nooit bedoeld om gerechtigheid voor de slachtoffers te verkrijgen of soldaten af te schrikken van soortgelijke acties.’

B’tselem telt tot nu toe slechts één aanklacht tegen een Israëlische soldaat, die een veertienjarige Palestijn doodschoot. Deze soldaat kreeg ook maar een maand taakstraf, aldus het rapport.

B’teselem: ‘Hun enige doel was om internationale kritiek het zwijgen op te leggen, zodat Israël zijn beleid ongewijzigd kon blijven uitvoeren, en om interventie van het Internationaal Strafhof af te wenden door een papierspoor te produceren dat zogenaamd aantoont dat Israël onderzoek doet.’

Volgens The Rights Forum, een Nederlandse NGO die opkomt voor de Palestijnen, is het Israëlische leger hier deels in geslaagd. Ook Nederland heeft zich nog altijd niet heeft uitgesproken over de gebeurtenissen van 2018, terwijl de Tweede Kamer hier bij herhaling wel om gevraagd heeft.

Stef Blok, de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken, schreef in mei 2018 aan de Kamer dat ‘gezien het hoge aantal slachtoffers’ Nederland Israël zou manen een onderzoek in te stellen overeenkomstig internationale standaarden. Hij verwachtte een dergelijk onderzoek ‘in de zomer [van 2018]’ beschikbaar te hebben.

B’tselem concludeert nu, zoals The Rights Forum eerder deed, dat aan geen enkele van deze voorwaarden is voldaan: en ‘dat de staat zijn onderzoeksplicht niet is nagekomen’.

Het Internationaal Strafhof, dat niet door Israël wordt erkend, doet ondertussen ook onderzoek naar de gebeurtenissen van 2018.

Onlangs beantwoordde buitenlandminister Ben Knapen Kamervragen van Tunahan Kuzu over dit onderwerp. Maar de vraag of het Israëlische onderzoek ‘onafhankelijk, onpartijdig, prompt en gedegen’ was bleef onbeantwoord. Volgens The Rights Forum lijkt Israël op deze manier weer weg te komen met grove mensenrechtenschendingen tegen Palestijnen.

- Advertentie -