14.3 C
Amsterdam

Rapport: Turkije censureert kwart miljoen websites

Lees meer

Turkije heeft inmiddels de toegang tot 246.000 websites en URL’s verboden. Slechts 12.000 daarvan werden gecensureerd door rechterlijke beslissingen, terwijl de andere websites en URL’s werden beperkt op bevel van de regering. Dit staat te lezen in het laatste rapport van EngelliWeb, een niet-gouvernementele waakhond die internetcensuur in Turkije monitort.

Alleen al in 2018 werd de openbare toegang tot 55.000 URL’s verboden, stelt EngelliWeb. In 1.200 van deze gevallen werd dit besloten door Turkse rechtbanken. 3.300 van de gecensureerde URL’s zijn nieuwsberichten.

Hoewel de Turkse autoriteiten de toegang tot inhoud hebben verboden, zijn de media niet verplicht om de artikelen te verwijderen. Toch hebben nieuwswebsites zoals OdaTV, T24 en ABC Gazetesi bijna alle verboden URL’s verwijderd.

In 2014 nam Turkije een verordening aan om websites te censureren of zelfs volledig op zwart te zetten, vlak nadat er een corruptieschandaal van de regering werd onthuld.

Het EngelliWeb-rapport stelt ook dat de Turkse regering geprobeerd heeft om 23.000 Twitter-accounts te censureren. Ruim 500 daarvan zijn nu niet meer te bekijken in Turkije. Facebook heeft, op verzoek van Turkije, 2.400 berichten van Turkse gebruikers verwijderd in 2018.

- Advertentie -