20.4 C
Amsterdam

Rapport: Turkije schendt mensenrechten in Noord-Syrië

Lees meer

Uit een nieuw rapport van Human Rights Watch blijkt dat er systematische mensenrechtenschendingen plaatsvinden in het door Turkije gecontroleerde Noord-Syrië.

Pro-Turkse gewapende groepen, bestaande uit Syrische rebellen, opereren onder Turkse vleugels en kunnen er straffeloos hun gang gaan, staat in het rapport. Turkije spreekt juist over veilige gebieden, waar Syrische vluchtelingen die in Turkije woonden weer naar terug kunnen.

Die vluchtelingen komen echter niet allemaal uit Noord-Syrië, waar veel Syrische Koerden wonen. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken maakte vorige maand bekend dat er al 625.000 Syrische vluchtelingen zijn teruggestuurd naar de ‘veilige zones’.

Human Rights Watch bestrijdt het idee van veiligheid. ‘Deze gebieden zijn geenszins veilig. Er vinden op dagelijkse basis mensenrechtenschendingen plaats die primair door pro-Turkse Syrische groepen worden gepleegd. Het leven van 1,5 miljoen inwoners wordt gekarakteriseerd door rechteloosheid en onveiligheid’, aldus het rapport.

In die gebieden geldt het recht van de sterkste. Dat blijkt uit de uitkomst van interviews met getuigen van schendingen van mensenrechten, zoals seksueel geweld en martelpraktijken door Syrische gewapende groepen, maar ook door het Turkse leger en Turkse inlichtingendiensten.

Turkije heeft sinds de zomer van 2016 drie grote militaire operaties uitgevoerd tegen voornamelijk de Koerdische YPG in Noord-Syrië, die het als zusterorganisatie van de PKK beschouwt. Die laatste staat op de terreurlijst van Turkije, de VS en EU.

- Advertentie -