20.7 C
Amsterdam

Rapport: Turkse bedrijven hielpen IS aan onderdelen voor drones

Lees meer

Drie Turkse bouwbedrijven hebben voor miljoenen aan materialen geleverd aan IS voor het vervaardigen van bewapende drones. Dat blijkt uit een Turks overheidsrapport, meldt de Turkse krant Birgün.

Het gaat om drie bedrijven van een Syriër in Turkije, die in 2017 de Turkse nationaliteit verkreeg. Volgens het rapport hebben deze bedrijven online materialen gekocht uit China, om die vervolgens door te verkopen aan IS-leden in de periode 2014-2016. De jihadistische organisatie heeft dit vervolgens gebruikt om drones te maken.

Het drone-programma van IS was berucht. In Irak en Syrië werden die ingezet voor het verzamelen van inlichtingen, om bijvoorbeeld mortierbombardementen uit te voeren, en speelden dus een belangrijke rol in de expansie van het IS-grondgebied. Ook werden drones gebruikt voor het schieten van propagandafilmpjes.

Ankara wordt al lange tijd bekritiseerd om haar vermeend lakse houding in de strijd tegen IS. Volgens de VS steunt IS nog steeds op ‘logistieke hubs’ in Turkije voor zijn financiën. Turkije claimt dat het meer dan elk ander land heeft gedaan om IS te bestrijden. Toch zijn diegenen die in de dronehandel betrokken zijn nog niet vervolgd, aldus Birgün.

Turkse drones zijn niet alleen bij IS in trek. Oekraïne is van plan om die vanaf morgen te testen in een militaire oefening. Dit tegen het zere been van Rusland. In Syrië, Libië en Nagorno-Karabakh, waar Rusland respectievelijk het Syrische regime, kolonel Haftar en de Armeniërs steunde, kwam Rusland deze Turkse drones ook al tegen, omdat Turkije in deze conflicten steeds de tegenstanders (respectievelijk de rebellen, de regering en de Azerbeidzjanen) steunde.

- Advertentie -