17.1 C
Amsterdam

‘Recente oorlogservaring in Syrië komt Rusland van pas in Oekraïne’

Lees meer

Volgens de Russische analist Kirill Semenov komen de krijgservaringen in Syrië Rusland nu goed van pas. Dit schrijft hij op de website al Monitor.

De Russische militaire campagne in Syrië, die in 2015 van start is gegaan, heeft Moskou in veel opzichten militair-technisch voorbereid op de huidige confrontatie met Oekraïne, aldus Semenov.

President Vladimir Poetin erfde een incompetent leger met een archaïsche structuur en verouderde wapens, dat er niet slaagde een goed antwoord te formuleren op de guerrilla-acties van de Tsjetsjeense rebellen. De Syrische oorlog, waarin Rusland de Syrische president Bashar al-Assad in het zadel bleef helpen, was een testlocatie om met nieuwe wapens en tactieken te experimenteren, zoals nieuwe bommenwerpers en kruisraketten.

‘De militaire operatie van Rusland in Syrië heeft Moskou duidelijk het zelfvertrouwen gegeven om het Westen uit te dagen’, aldus Semenov.

Ook de daaruit volgende conflicten met Turkije, die de jihadistische rebellen in Syrië steunt, hebben Rusland zelfvertrouwen gegeven, aldus Semenov. Elke keer dat de spanningen opliepen, zoals in 2020 toen Syrische en mogelijk ook Russische vliegtuigen een dodelijke aanval hadden uitgevoerd op het Turkse leger, liep de situatie met een sisser af.

‘Deze ervaring heeft het Russische leiderschap misschien het vertrouwen gegeven dat het Kremlin in staat zal zijn om uit elke escalatie te komen en een wederzijds aanvaardbare oplossing met het Westen uit te vinden.’

- Advertentie -