21.2 C
Amsterdam

Rechtbank veroordeelt vrouw voor mishandeling en aftrekken hoofddoek

Lees meer

De rechtbank in Den Haag heeft gisteren een bejaarde vrouw schuldig bevonden aan mishandeling en belediging. De vrouw trok vorig jaar in een winkelcentrum in Den Haag de hoofddoek van een moslima af en mishandelde haar. Het slachtoffer krijgt een schadevergoeding.

Het incident gebeurde in juni toen het slachtoffer, een 32-jarige islamitische vrouw, aan het winkelen was met haar kind. Bij de ingang van de lift werd ze door een oudere dame aangesproken die er met haar scootmobiel niet langs kon. Er ontstond een woordenwisseling waarbij de vrouw in de scootmobiel riep dat de moslima moest ‘oprotten’ naar haar ‘eigen land’, opstond en begon te slaan en krabben. Kort daarop besloot het slachtoffer aangifte te doen.

De rechtbank oordeelde gister dat de dader schuldig is aan mishandeling en belediging. Het slachtoffer vertelt aan De Kanttekening dat ze het spannend vond om de bejaarde vrouw, die haar had mishandeld, opnieuw tegen te komen in de rechtszaal. ‘Ik was niet zenuwachtig, maar ik vond het wel erg spannend. Ik ben blij dat ik tijdens de rechtszaak serieus werd genomen en dat er naar mijn verhaal werd geluisterd.’ Ook zei ze dat ze nooit zal vergeten ‘dat het OM en de rechter vonden dat het aftrekken van de hoofddoek een aantasting was van mijn eer en dat dit nooit meer mag gebeuren’.

De dader is veroordeeld tot 500 euro boete of 10 dagen hechtenis met een proeftijd van een jaar, en 650 euro schadevergoeding.

Het slachtoffer hoopt dat deze uitspraak ertoe leidt dat andere islamitische vrouwen die uitgescholden of mishandeld worden ook aangifte doen. ‘Geef niet op en houd vast aan je eigen recht. Ook al word je ontmoedigd om aangifte te doen, zoals ik heb meegemaakt, blijf toch doorzetten. Niemand kan jou je rechten afpakken. De wet staat boven iedereen, we moeten voor onze rechten opkomen en ze koesteren.’

- Advertentie -