13.3 C
Amsterdam

Rechter: moskeeën hoeven niet dicht om ideeën over vrouwenbesnijdenis

Lees meer

De rechter heeft besloten dat de alFitrah-moskee in Utrecht niet gesloten hoeft te worden. Volgens vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom moedigt de moskee geweld en onderdrukking richting vrouwen en ongelovigen aan, vooral via het propageren van lesmateriaal over vrouwenbesnijdenis.

Femmes for Freedom had de kwestie aangekaart bij burgemeester Sharon Dijksma, maar die zei te weinig grond te hebben om op basis van de Gemeentewet te kunnen optreden. De rechtbank stelt Dijksma nu in het gelijk. De openbare orde kwam niet in het geding, aldus de rechter.

Tevens heeft een andere rechter een beroep van de Femmes for Freedom tegen de Haagse As-Soennah moskee verworpen. De burgermeester kan de moskee, die ook vrouwenbesnijdenis zou propageren, niet sluiten vanwege de vrijheid van godsdienst, aldus de rechter.

Shirin Musa, de directeur van Femmes for Freedom, zegt in hoger beroep te zullen gaan bij de Raad van State.

De 32-jarige medewerker van de As Soennah moskee werd twee jaar geleden al tot een werkstraf veroordeeld voor ‘opruiing en het aanzetten tot geweld’. In een video zei hij besnijdenis wordt aanbevolen voor vrouwen, want ‘bij de vrouw worden haar lusten minder’.

Bij de ingreep wordt een deel van de clitoris weggesneden en wordt de ingang van de vagina grotendeels dichtgenaaid.

- Advertentie -