14.3 C
Amsterdam

Rechter: NCTV moet documenten vrijgeven over online volgen activisten

Lees meer

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) moet documenten over het online volgen van activisten vrijgeven. De rechter heeft dat besloten.

Uit Wob-verzoeken bleek in 2021 dat de NCTV influencers en politici jarenlang volgde via nepaccounts op social media. Amnesty Nederland sprong bovenop de zaak en heeft bij de rechter afgedwongen dat de NCTV openheid van zaken moet geven.

De beschikbare bestanden hierover zijn volgens de NCTV niet relevant voor Amnesty’s onderzoek. Maar de rechter werpt tegen dat de documenten wel degelijk onder de Wet Open Overheid vallen.

Justitieminister Dilan Yesilgöz ontkende eerder in de Tweede Kamer dat het gaat om spionage. Zij rept van ‘omgevingsanalyses’ waarin ‘sentimenten uit de samenleving worden opgenomen’. Zij wil zelfs de wet aanpassen zodat meer mensen kunnen worden gevolgd.

Amnesty is daar fel op tegen. ‘Dit zet de deur open voor surveillance van mensen die niets te maken hebben met terrorisme of dreigingen voor de veiligheid. Dit is gevaarlijk: het is een schending van je privacy en kan ervoor zorgen dat vreedzame activisten niet meer durven op te komen voor hun mening.’

- Advertentie -