22.9 C
Amsterdam

Rechter fluit Franse overheid terug: gesloten moskee mag weer open

Lees meer

De Franse rechter heeft de voorlopige heropening bevolen van een moskee in het Noord-Franse Beauvais. De moskee moest in december sluiten van de overheid vanwege ‘haatpreken’ over joden, christenen en homo’s.

Sinds december zette het moskeebestuur de verantwoordelijke imam af, haalde het zijn preken offline en kwamen de seculiere ‘republikeinse waarden’ van Frankrijk in de moskee-statuten. Het nog langer gesloten houden van de moskee is een aantasting van de godsdienstvrijheid, aldus de rechter.

In Frankrijk worden moskeeën die van radicalisme worden beschuldigd vaker gesloten door de autoriteiten. Dit, in het kader van de strijd van de onlangs herkozen president Emmanuel Macron tegen wat hij ‘islamitisch seperatisme’ noemt. De overheid sloot sinds 2019 ruim twintig moskeeën. Veel moslims vinden dit beleid ‘islamofoob’.

Vorige maand nog voorkwam de Franse Raad van State de gedwongen sluiting van een moskee in de zuidwestelijke plaats Pessac. De moskee zou de radicale islam promoten, aanzetten tot haat en terrorisme rechtvaardigen. Maar volgens de Raad van State is dit allemaal onbewezen.

- Advertentie -