16.8 C
Amsterdam

Rechts-nationalistische studenten aangevallen tijdens introductiedag

Lees meer

Drie leden van de Groot-Nederlandse studentenvereniging (GNSV) zijn maandag op de introductiedag voor studenten van de Radboud Universiteit aangevallen op het campusterrein. Zo meldt het universiteitsblad Vox.

‘Ik zag dat er rake klappen werden uitgedeeld en dat ze door het gras aan het rollen waren. Even later kwam de portier naar buiten gerend om het gevecht te doen stoppen, daarna kwamen ook de politie en beveiliging vrij snel aangereden,’ zegt een anonieme ooggetuige tegen Vox. Een tweede ooggetuige vertelt dat zij verschillende mensen met elkaar op de vuist heeft zien gaan. De aanleiding van de vechtpartij hebben beide ooggetuigen niet meegekregen.

De politie heeft drie mensen aangehouden. Het gaat om een 38-jarige man uit Nijmegen, een 18-jarige man uit Oegstgeest en een derde persoon van wie de identiteit onbekend is.

‘We zijn erg geschrokken. Dat we de dupe van geweld zijn geworden, gaat natuurlijk te ver. Dit hadden we niet verwacht’, zegt Daan Meershoek (22), praeses van de Nijmeegse tak van de vereniging tegen de Gelderlander.

Ook Dwars Gelderland, jongerenbeweging van GroenLinks, heeft op sociale media op het geweldsincident gereageerd. ‘Hoewel wij ook niet willen dat de GNSV voet aan de grond krijgt in Nijmegen, is geweld niet de oplossing. DWARS Gelderland is tegen extreem nationalisme, en juist daarom, ook tegen geweld’, schrijven zij.

De GNSV presenteert zich als een conservatief-nationale levensbeschouwing die de Groot-Nederlandse gedachte koestert, waarbij Vlaanderen met Nederland zou moeten ‘samensmelten’. Om die reden zoekt GNSV naar eigen zeggen contact met gelijkgestemde groepen in Vlaanderen.

Een van die groepen is de Vlaamse Nationalistische Studentenvereniging (NSV). De NSV hield afgelopen jaar een lezing met de Oostenrijkse extreemrechtse ideoloog Martin Sellner aan de KU Leuven. Die is omstreden, omdat hij contact had met de terrorist van Christchurch, die in 2019 51 moslims doodde in twee Nieuw-Zeelandse moskeeën.

- Advertentie -