13.8 C
Amsterdam

Rechtse partijen vallen over D66-spotje met kansarme ‘Ibrahim’

Lees meer

VVD en PVV hebben kritiek op een nieuw D66-verkiezingsspotje met daarin de schoolgaande kinderen ‘Ibrahim’ en ‘Ellie’. In het spotje breken de sociaalliberalen een lans voor gelijke kansen in het onderwijs.

Ibrahim en Ellie gaan allebei met plezier naar school en maken altijd hun huiswerk. Toch hebben ze een ongelijke kans door dingen als het opleidingsniveau en inkomen van hun ouders, de wijk waarin ze wonen en hun kleur en naam, zegt D66.

In het filmpje wordt verder beweerd dat Ibrahim meer kans heeft om naar het VMBO te gaan en vanwege zijn achternaam straks moeilijker een stageplek zal krijgen. Dit, terwijl Ellie naar het VWO gaat en later in een groot huis gaat wonen.

VVD-Kamerlid Yesilgöz-Zegerius hekelt het fatalisme dat het spotje zou propageren. ‘Nou, mochten de ouders van Ibrahim niet willen dat ze bij voorbaat als een stel kansarme, laagopgeleide, niet Nederlands sprekende, niet in onderwijs geïnteresseerde (…) ouders worden weggezet, kom vooral bij de VVD!’

PVV-Kamerlid Beertema is het eens met socioloog Ruud Koopmans, die D66 schijnheiligheid verwijt omdat D66-ouders zelf hun kinderen louter naar witte scholen zouden sturen. ‘De hypocrisie van D66 blootgelegd’, twittert de PVV’er.

- Advertentie -