5.9 C
Amsterdam

Rechtse politici geven links de schuld van Haagse rellen Eritreeërs

Lees meer

Zaterdagavond vonden er heftige rellen plaats in Den Haag tussen voor- en tegenstanders van het Eritrese regime. Niet onverwachts leidde dit tot kritiek op het asielbeleid van Nederland. 

De onlusten bij een Haags zalencentrum tussen twee groepen Eritreeërs richtten veel schade aan. Meerdere auto’s werden in brand gestoken en vier agenten raakten gewond.

De rellen ontstonden toen tegenstanders van de Eritrese president Isaias Afewerki voorstanders van zijn regime aanvielen. Afewerki en zijn partij People’s Front for Democracy and Justice (PFDJ) regeren sinds 1993 met een ijzeren vuist. Tegenstanders van het regime worden vervolgd, een reden waarom veel Eritreeërs naar Nederland zijn gevlucht. Maar onder de Eritrese migranten bevinden zich ook voorstanders van het regime. 

Voor- en tegenstanders van Afewerki in Nederland zijn in het verleden vaker met elkaar op de vuist gegaan. Een theorie die rondgaat stelt dat voorstanders van het regime als doel hebben de migranten terug te laten sturen naar eigen land. De rellen hebben in ieder geval als gevolg dat er kritiek is op het asielbeleid dat de deur openzette voor deze groep migranten. 

Op X reageren rechtse opiniemakers, politici en partijen voorspelbaar op de rellen. Wierd Duk van de Telegraaf: ‘Je tuigt met elkaar een unieke, beschaafde verzorgingsstaat op, gebaseerd op solidariteit tussen oud/jong, werken/werkzoekend, gezond/ziek, rijk/arm. En vervolgens nodig je de halve wereld uit.’ Zijn bericht werd meer dan duizend keer gedeeld.

Ook PVV-leider Geert Wilders liet zich niet onbetuigd. ‘Je zal ze maar allemaal hebben binnengelaten en je land dan zo achterlaten…’, berichtte hij op X. ‘Je’ slaat hier op demissionair premier Mark Rutte, die van Wilders de schuld van rellen in de schoenen geschoven krijgt.

Forum voor Democratie van Thierry Baudet greep de rellen aan om ‘links’ de schuld te geven, in de persoon van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. ‘Als het aan Frans Timmermans ligt importeren we de komende jaren nóg meer Afrikanen. Totaal destructief voor onze samenleving. Het is tijd voor remigratie!’,  aldus FvD.

De Leidse migratieprofessor Leo Lucassen plaatste – tot grote woede van de achterban van PVV en FvD – de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag in perspectief. ‘Nee, dit komt bij vluchtelingen heel weinig voor. En ja, helaas is dit wekelijks te zien bij Nederlandse voetbalsupporters.’  

- Advertentie -