18.5 C
Amsterdam

Rechtsradicale AfD koerst af op winst bij verkiezingen Brandenburg, Duitsland

Lees meer

De rechtsradicale partij Alternative für Deutschland is in de peilingen de grootste partij in de oostelijke deelstaat Brandenburg, waar op 1 september verkiezingen zullen plaatsvinden. Dit schrijft het Duitse blad der Spiegel.

Alternative für Deutschland zou, als er nu verkiezingen in Brandenburg worden georganiseerd, 21 procent van de stemmen krijgen. De sociaaldemocratische SDP krijgt, aldus de opiniepeilingen van Spiegel Onlie-Wahltrend, 17 procent. Daarna volgt Die Linke (de Duitse SP) met 17 procent, de CDU met 16 procent en de groenen met 15 procent.

In de peiling van juni was de SDP nog de grootste partij in Brandenburg, met 21 procent, terwijl AfD toen op 20 procent stond.

Voor uiterst rechts in Duitsland zou de overwinning van Alternative für Deutschland een geweldige triomf zijn, maar voor de andere partijen een horrorscenario. AfD staat bekend om haar radicale standpunten over immigratie, integratie en de islam. De partij verzet zich fel tegen het ruimhartige asielbeleid van bondskanselier Angela Merkel. Volgens AfD-parlementariër Alexander Gauland wordt de moord op CDU-politicus Walter Lübcke, die in juni door een neonazi werd vermoord, aangegrepen door het establishment om zijn partij met extreemrechts in verband te brengen.

Alternative für Deutschland heeft op dit moment 92 van de 709 zetels in de Duitse Bondsdag, twee zetels in het Europees Parlement en acht van de 88 zetels in het parlement van de deelstaat Brandenburg.

- Advertentie -