20.5 C
Amsterdam

Rechtszaak tegen Nederlandse staat om wapenexport naar Egypte

Lees meer

Morgen staat de Nederlandse staat voor de rechter in een kort geding over wapenexport naar Egypte. Vredes- en mensenrechtenorganisaties PAX, Stop Wapenhandel en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten hebben deze zaak aangespannen.

Ondanks berichten over mensenrechtenschendingen in Egypte, een dictatuur die dissidenten vervolgt, heeft de Nederland het afgelopen jaar wapenexportvergunningen afgegeven voor bedrijven die wapens willen leveren aan Egypte. Volgens de NGO’s handelt de staat in strijd met het nationaal en Europees recht en met het Wapenhandelsverdrag.

Met hun kort geding willen de NGO’s laten zien dat het voor hen menens is. Ze willen dat Nederland de export van wapens naar Egypte helemaal stopzet.

Nederland levert alleen wapens voor de Egypte marine, die volgens de Nederlandse regering niet betrokken is bij de mensenrechtenschendingen. Maar Stop Wapenhandel vindt dit argument onzin. De marine is onderdeel van de Egyptische krijgsmacht en dus betrokken bij de dictatuur, redeneert Stop Wapenhandel.

‘Bovendien kunnen ook deze wapens voor de marine ingezet worden bij mensenrechtenschendingen en onderdrukking van de Egyptische bevolking.’

- Advertentie -