21.2 C
Amsterdam

Regenboog verdwijnt, KNVB legt focus op racisme

Lees meer

De KNVB gaat met een doorstart van de campagne Ons Voetbal Is van Iedereen actiever optreden tegen racisme in het voetbal. Het accent wordt verlegd en er komen nieuwe, zwaardere maatregelen. ‘Opvallend is dat de regenboogkleuren van de veelbesproken Onelove-campagne zijn ingeruild voor zwart en wit’, meldt het dagblad Trouw.

Een pakket van 22 maatregelen moet ervoor zorgen dat de voetbalwereld inclusiever wordt. Onlangs werd Ajax-spits Brian Brobbey voor ‘kankeraap’ uitgemaakt bij FC Twente, nadat hij eerder dit jaar ook racistisch was bejegend in Enschede.

De KNVB vindt dat de campagnes tegen racisme langer moeten duren en hoopt daarbij op ‘olievlekwerking’, waarbij clubs elkaar beïnvloeden door trainingsprogramma’s te organiseren of onderling samen te werken aan diversiteit.

De Onelove-campagne vorig jaar kwam niet van de grond. Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökcü en Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi weigerden een Onelove-band te dragen. Volgens KNVB-woordvoerder Jaap Paulsen heeft de kleurverandering niets te maken met die ophef. ‘Dit is een nieuwe actie, dus daar horen ook nieuwe kleuren bij.’

En dus ook zwaardere sancties. Er komt een digitale meldplicht voor hooligans met een stadionverbod. Supporters kunnen uiteindelijk aangepakt worden via een speciaal ingestelde tuchtrechter. Of zwaarder straffen daadwerkelijk werkt, gaat de KNVB ook onderzoeken. Omdat de voetbalbond wil voorkomen dat jonge daders verder afglijden en in de criminaliteit belanden, kunnen zij kiezen om trainingen over racisme te volgen in ruil voor strafvermindering.

- Advertentie -